DNS Upravitelj ::: 07. Kaj pomeni CNAME zapis?

CNAME zapis predstavlja domenske psevdonime. Strežniki imajo na internetu pogosto več funkcij. Delujejo lahko kot npr.: spletni strežniki, FTP strežniki, Chat strežniki, itd.. CNAME zapisi se lahko uporabijo za maskiranje le-teh tako, da posameznemu enemu strežniku dodelijo več imen (psevdonimov).

Včasih podjetja registrirajo več domenskih imen za svoje blagovne znamke, vendar želijo samo eno spletno mesto. V tem primeru CNAME zapis služi za preusmeritev vseh domen na en spletni naslov. Npr. abc.si se lahko z uporabo CNAME zapisa preusmeri na abc.com.

Najpogostejša uporaba CNAME zapisa je za dostop do spletnega strežnika z uporabo obeh nazivov, standardnega "www.yourdomainname.com" in kratkega " yourdomainname.com" (brez www). Običajno se to izvede z uporabo A zapisa za kratek naziv (brez www) in z uporabo CNAME zapisa za standardni www naziv, ki se preusmerja (kaže) na kratek naziv. Npr.: www.yourdomainname.com = yourdomainname.com

CNAME zapisi so lahko uporabljajo tudi v primeru, ko moramo strežnik ali storitev preimenovati. V tem primeru začasno omogočimo dostop preko starega in novega imena.

Za vnos CNAME zapisa so na voljo 3 polja:

  • Host Name: Če želite dodati zapis CNAME za yourdomainname.com kot manage.yourdomainname.com ali www.yourdomainname.com, morate v to vnesite ime gostitelja kot manage ali www.
  • Value: To je destinacija za ustvarjen CNAME. Če torej želite ustvariti CNAME zapis za www.yourdomainname.com, ki kaže na yourdomainname.com, morate v to polje vnesti yourdomainname.com..
  • TTL: To je minimalni privzeti življenski čas v sekundah, ki pove kako dolgo se zapis hrani. Katerikoli strežnik, ki zazna ta zapis, bo po njem ponovno poizvedoval po preteku tega  časovnega intervala. Idealen TTL je 86400, kar je 1 dan. Interval ne more biti nastavljen na manj kot 14400, kar predstavlja 4 ure.
  • 0 uporabniku/om je bi članek v pomoč
Vam je bil odgovor v pomoč?

Povezani članki

DNS Upravitelj ::: 03. Lastnosti sistema

Čeprav se DNS (Domain Name System) pogosto zapostavlja, je bistvenega pomena za delovanje...

DNS Upravitelj ::: 01. Kaj je DNS Upravitelj?

Zagotovite si popoln nadzor nad DNS zapisi za vašo domeno. Z naprednim DNS Upraviteljem...

DNS Upravitelj ::: 02. Kaj predstavlja sistem domenskih imen (DNS)?

DNS je kratica za Domain Name System/Service/Server (angleško za sistem domenskih...

DNS Upravitelj ::: 04. Kaj pomeni A zapis?

IPv4 A zapis (Address Record) je najosnovnejši in najpomembnejši tip DNS zapisa....

DNS Upravitelj ::: 06. Kaj pomeni MX zapis?

MX zapis določa e-poštni strežnik, odgovoren za določeno domensko ime. Pri...